Ecografia de cord la copil este o metoda de diagnostic este neinvaziva, nu implica radiatii sau durere pentru pacient dar uneori copii sunt nelinistiti, agitati, plang in timpul ecografiei din diverse motive. Pentru a minimaliza disconfortul copilului in timpul examinarii sunt cateva aspecte de luat in calcul si care pot face diferenta intre o examinare in plans continuu si o examinare in liniste cu un copil zambitor si parinti linistiti care se pot concentra pe discutia cu medicul si nu pe ameliorarea tipetelor celui mic.
In primul rand, ar fi util ca atunci cand va prezentati cu copilul la consult cardiologic+/-ecografie de cord sau ECG sa aduceti sugarul hranit si odihnit, imbracat cu hainute confortabile care se deschid usor ( body cu capse/salopeta cu capse) pentru a minimaliza disconfortul lui la dezbracat si reimbracat; in acest fel el totlereaza mai bine examinarea si rezultatul este mai rapid si cu acuratete mai buna. Daca sugarul are de obicei suzeta sau o jucarie preferata este bine sa le aduceti in cabinet ca sa-l ajutati sa stea linistit. Pentru sugarii mici puteti cumpara de la farmacie o sticluta de glicerina simpla iar in timpul examinarii sa ii puneti o picatura de glicerina pe suzeta, va simti gustul dulce si ii distrage putin atentia de la ceea ce ar putea sa nu-i placa.
Pentru copiii intre 1-2 ani aceasta examinare este mai dificila pentru ca nu sunt suficient de mari cat sa inteleaga argumentele logice pentru care e nevoie de examinare dar nici atat de mici cat sa poata fi distrasi cu orice jucarie. La aceasta varsta ajuta mult daca le explicati de mai multe ori acasa ce urmeaza sa se intample, eventual sa exersesati in joaca ecografia, sa vada imagini sau filmulete cu ceea ce urmeaza sa se intample. Si pentru aceasta grupa de varsta este important sa fie hraniti inainte si odihniti.
Pentru copii mai mari de 2 ani de obicei este de folos o jucarie noua pe care sa o primeasca in cabinet sau o jucarie mai veche, preferata de copil pe care sa o aveti cu dvs.
Incercati sa le vorbiti copiilor dvs in timp ce medicul le face ecografia, chiar daca sunt mici se linistesc atunci cand aud vocea parintelui pe un ton cald si constant, le puteti canta un cantecel preferat sau sa le spuneti povestea pe care au auzit-o de multe ori dar tot le place sa o auda.
Ecografia de cord (cardiaca) la copil este recomandata in urmatoarele situatii:
- De rutina la toti nou-nascutii ca screening pentru malformatii cardiace care nu sunt detectate clinic in perioada neonatala imediata ( pana la externarea din maternitate)
- Atunci cand medicul de familie, medicul pediatru sau medicul de medicina sportiva suspicioneaza o malforamatie cardiaca, o tulburare de ritm cardiac sau o tulburare de conducere
- Pentru investigarea suflului sistolic pentru a diferentia daca este un suflu inocent sau ascunde o malformatie cardiaca,
- Pentru copii cu infectii prelungite la care se suspecteaza o afectare a cordului ( endocardita infectioasa) sau in cazul infectiilor virale ( miocardita),
- In cazurile in care exista alti membrii ai familiei cu boli congenitale cardiace,
- In boli inflamatorii sistemice care pot avea afectare cardiaca ( lupus eritematos sistemic, boala Takayasu)
- Pacientii oncologici care au facut tratamente chimioterapice,
- Copii cu boli neuro-musculare care in evolutie implica afectarea miocardului,
- Copii cu sindroame genetice: sindrom Down, Turner, di George, Williams, Noonan,
- Copii cu boli metabolice,
- Copii cu infectii respiratorii severe, trenante, recurente,
- Copii cu deficit semnificativ de crestere,
- Copii cu HTA,
- Sportivi de performanta.
- Copii diagnosticati cu patologie psihiatrica si care urmeaza sa primeasca tratament cu Atomoxetina, Methylphenidate sau alte medicamente cu potentiale reactii adverse cardiace.
Autor: Dr. Georgiana Nicolae, cardiolog pediatru in Bucuresti